„Седмица на синия Дунав” във Видин

В периода между 26 и 29 юни в град Видин ще се проведе поредното издание на Международния фестивал „Седмица на синия Дунав”. За спомагане на дейностите по организиране и подготовка на фестивала ще бъдат включени 20 доброволци от Румъния на възраст между 18 и 30 години, които са участници в проект „Blue Danube“, финансиран по програма „Еразъм +“ и изпълняван от Сдружение „Бокая“ в партньорство с румънската организация Asociatia Tinerii 3D.

Мисията на фестивала е да привлече вниманието към значението и опазването на културното и фолклорно наследство. В него ще се включват над 10 състава и повече от 1000 участници от България, Румъния и Сърбия. Участниците в културните и развлекателните събития ще се включат в дефиле през центъра на града до крепостта „Баба Вида“, на която ще се проведат кинотеатър на открито, опера и симфония. На фона на фолклорна музика от България, Сърбия и Румъния местни състави ще имат възможността да представят концертната си програма “Танци край Дунава” на местните жители и гости на града със своите изпълнения. За учениците и децата е предназначен празникът “Моята река”, в който са предвидени концерти, рисуване на открито и викторина. Също така фестивалът ще започне с изпълнения на градския духов оркестър в крайдунавския парк и участие на видинския общински драматичен театър.

Доброволците ще вземат участие в oрганизирането и реализирането на Международния фестивал „Седмица на синия Дунав“ чрез разработване на идеи за фестивални прояви и дейности – плакати, флаери, организационен и медиен план, концепцията за фестивалните прояви, организиране на творчески и клубни форми, както и чрез участие в подготовката и организацията на изложба и фотоизложба. Ще бъдат раздавани листовки, които да информират заинтересованите за творческите работилници и събитията, които са организирани за фестивала.